A TEJFESTÉKRŐL

A tejfesték (milk paint) egy olyan természetes festék, amely a tejből kivont kazein felhasználásával készül. A festék por alakban kerül forgalomba, víz hozzáadásával lehet festéket kikeverni belőle. A tejfesték az egyik legrégebbi festék, amit már őseink is használtak.

5 összetevőből készül, amely mindegyike 100%-ban természetes és nem tartalmaz mérgező anyagokat, így biztonságosan használható akár gyermekbútorokon is.

Használata egyszerű, nem kell megijedni tőle. A port és a vizet (lehetőleg forró vizet) 1:1 arányban kell kikeverni. A keverési módszerek közül nálunk a befőttesüvegben rázás jött be a legjobban.

Ha szépen fedett, egységes felületet szeretnénk...

A tejfesték legjobb felhasználási módja a nyers fára való festés, hiszen a festék beszívódik a fába. Az első réteg foltos lehet, de ne ijedjünk meg, a további rétegek festésével a felület gyönyörű, tartós és egységes lesz. Ha kezelt, festett fára vagy más anyagra festenénk, tapadásfokozó (Bonding Agent) használata javasolt. Ennek hozzáadásával a tejfesték szinte minden felületen megtapad.

Ha szeretnénk elérni a kopottas, antik hatást és a lepergett felületet...

A tejfesték magától lepereg azokon a részeken, ahol nem tud megtapadni. Jellemzően az előzetesen festett vagy lakkozott felületeken illetve fém tárgyak festésekor fordul elő. Ezért szeretik sokan a tejfestéket, hiszen könnyen kialakíthatunk vele shabby chic stílusú bútorokat. Viszont nem tudhatod biztosan, hol fog leperegni a festék. Ez benne az izgalmas :)

Ha nem szeretnéd a véletrenre bízni a festék pergését, célszerű wax rezisztens technikát  alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy azokon a részeken, ahol szeretnéd elérni a kopott hatást, egy kevés viaszt vagy akár vazelint kell kenni a felületre. A viaszolt részekre felvitt festék száradáskor elkezd repedezni, majd lepereg. Ronggyal vagy ecsettel a pergő réteg eltávolítható, de akár spakli is használható ezeknek a részeknek a lekaparásához. Ezután a felületet célszerű waxolni. Igazi autentikus hatást érhetünk el a tejfesték használatával.

Festés után a felületét mindenképpen kezeljük le. Használhatunk lenolajat, viaszt vagy lakkot is. Hogy mivel védjük a felületet, az az adott tárgytól is függ. Ha tartós használati tárgyról van szó, például asztal vagy szék, több réteg viasz vagy lakk használata javasolt.

A tejfesték egyetlen hátránya, hogy az elkészített festéket nem tárolhatjuk sokáig. Legjobb, ha a kész festéket az elkészítés naján felhasználjuk. Ha mégis maradna a tejfestékből, tegyük zárható üvegbe, öntsünk a tetejére egy kevés vizet, majd tegyük hűtőszekrénybe. Itt pár napig még eláll. Mielőtt újra felhasználjuk, távolítsuk el a vizet, vagy jól keverjük bele a festékbe.

Por formában viszont sokáig eláll, így igyekezzünk inkább kevesebbet felhasználni, hogy maradjon festékünk a következő projektre is :)

A tejfestékek gyönyörű színekben kaphatóak. Nézd végig a kínálatot és találd meg a megfelelőt.

Tejfestékkel festett láda